Behandelingen

Welke behandeling heeft mijn hond nodig?

Ieder ras heeft vachtverzorging nodig. Van groot tot klein, van langharig tot zeer gladharig.
Echter is de behandeling voor ieder ras weer anders.
Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in:
scheren, knippen, uitdunnen, plukken, strippen, wassen, kammen en/of borstelen. Bij een trimbeurt hoort ook het schoonmaken van de oren, knippen van de nagels en eventueel verwijderen van teken.
Ook rasloze honden en/of kruisingen moeten regelmatig getrimd worden.
In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en …lang haar blijft lang nat. Denk niet dat trimmen onnatuurlijk is, maar bedenk dat er geen honden in de natuur voorkomen.
 
 
Borstelen
De meest algemene verzorging is borstelen. Dit is om losse haren, vuil en klitten te verwijderen. Het borstelen gebeurd in laagjes van onder naar boven en altijd met de haargroeirichting mee. De keuze van de borstel is afhankelijk van de vacht van de hond.
 
Wassen en drogen
Bijna alle honden worden bij mij in de salon gewassen. Vuil haar werkt niet prettig en is slecht voor mijn materiaal. De hond wordt gewassen in een speciaal hondenbad. Dit bad is electrisch in hoogte verstelbaar en dus voor alle rassen geschikt. Afhankelijk van de hond kies ik een hondenshampoo die geschikt is voor uw hond. Eventuele huidallergiën kunt u voor de behandeling met mij bespreken. Ook hiervoor heb ik passende shampoo's of u kunt uw eigen shampoo meegeven.
Nadat de hond gewassen is, droog ik hem/haar af met een handdoek. Hierna blaas ik met een waterblazer het meeste water uit de vacht. Als de hond "handdoekdroog" is droog ik de hond verder op de trimtafel met een föhn tot deze helemaal droog is.
Afhankelijk van het ras en de vacht van de hond kies ik de juiste behandeling.
 
Een aantal verschillende vachtbehandelingen zijn:
 
Plukken
Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen bij ruwharige vachten. Deze worden geheel weggeplukt en wat overblijft is de zachte onderwol. De vacht dient in dit geval goed “ plukrijp“ te zijn om de huid en de hond zo min mogelijk te irriteren. Men doet dit door het haar plukje voor plukje in de groeirichting weg te trekken. Plukhonden zijn bijvoorbeeld de Cairn Terriër, de ruwharige Jack Russell Terriër en de ruwharige Teckel.
Deze honden moeten gemiddeld 2 keer per jaar naar de trimsalon.
 
Strippen
Tijdens het zogenaamde strippen zal de hond niet geheel door geplukt worden maar juist natuurlijk ogen. Indien een stripvacht gewenst is, wordt de helft van de harde bovenvacht geplukt. Er blijft dan een dubbele vacht over, een halve bovenvacht en de zachte onderwol.
Na 3 maanden wordt de bovenvacht die de vorige keer is blijven zitten weggeplukt. Dit dient elke 3 maanden herhaald te worden omdat anders de gehele bovenvacht weer los zal laten.
Honden die geschikt zijn voor de stripvachten zijn bijvoorbeeld de West Highland White Terriër en de Schotse Terriër, maar ook de Cairn Terriër, de ruwharige Jack Russell Terriër en de ruwharige Teckel.
Deze honden moeten dus gemiddeld 4 keer per jaar naar de trimsalon.
 
Knippen
Met knippen kort ik de vacht in met een rechte schaar.
Deze vacht groeit het hele jaar door, verhaart niet en moet dus regelmatig ingekort worden.
Honden met een knipvacht zijn bijvoorbeeld de Bichon Frise, de Poedel, de Goldendoodle, de Labradoodle en alle kruisingen met een gekrulde vacht.
Deze honden moeten gemiddeld 4 tot 8 keer per jaar naar de trimsalon, afhankelijk van het model en de verzorging van de hond door de eigenaar.
 
Effileren
Effileren is het uitdunnen en/of inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar.
Dit kan met een dubbelgetande of met een enkelgetande effileerschaar. Effileren geschiedt met de haarrichting mee of tegen de haarrichting in.
Effileervachten zijn die van o.a de Spaniëls, Setters en Retrievers.
Ook worden tegenwoordig de zogenoemde "boomerhondjes",de Shih-Tzu's en de Maltezers ingekort met een efflileerschaar, dit voor een "natuurlijker" effect dan wanneer dit met een rechte schaar wordt afgeknipt.
Spaniëls, Setters en Retrievers moeten gemiddeld 4 tot 6 keer per jaar naar de trimsalon. Boomerhondjes, Shih-Tzu's en Maltezers 4 tot 8 keer per jaar, afhankelijk van het model en de verzorging van de hond door de eigenaar.
 
Scheren
Bij scheren kort ik de vacht in met behulp van een tondeuse. Dit gebeurd op verzoek van de eigenaar of omdat er geen andere mogelijkheid meer is. In sommige gevallen is de vacht van de hond dusdanig slecht verzorgd door gebrek aan tijd en/of kennis van de eigenaar en heeft de vacht klitten of is helemaal vervilt. Een vervilte vacht ontstaat wanneer er dusdanig veel klitten in de vacht komen te zitten, die vervolgens aan elkaar vast gaan groeien. In dit geval is scheren echt de enige oplossing. Borstelen is geen optie meer omdat dit erg pijnlijk is voor de hond. De lengte van de vacht wordt dan bepaald aan de hand van de hoeveelheid klitten en wat de vacht nog toelaat.
In andere gevallen hebben honden het soms erg warm en last van hun lange, dikke vacht. Ook dan kan er gekozen worden voor scheren. Afhankelijk van de hond en de wensen van de eigenaar kan er een lengte worden bepaald.
 
Ontwollen
Bij ontwollen word in de ruiperiodes (periode van verharen)de oude loslatende ondervacht verwijderd.
De hond gaat in bad en wordt gemasseerd zodat het haar goed loskomt. Hiervoor gebruik ik shampoo en daarna een crémespoeling zodat de vacht optimaal verzorgd wordt. Hierna blaas ik de hond droog met de waterblazer. Door de kracht van de waterblazer komt de onderwol goed los en word zo uit de vacht geblazen. De hond wordt dus van zijn onderwol verlost, zonder hier een borstel voor te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat de huid niet beschadigd wordt en de dekharen niet losgetrokken worden. Vervolgens föhn ik de hond helemaal droog en borstel hem na om de losse overige haren uit de vacht te verwijderen. De hond kan daarna nog wel wat haar verliezen, maar is door deze behandeling eerder door de ruiperiode heen.
Tot twee weken na deze behandeling mag u uw hond niet borstelen, anders blijven de haarzakjes gestimuleerd en veroorzaak je een overborstelingseffect. De vacht raakt in de war en blijft verharen.
Als een hond met een ontwolvacht niet regelmatig ontwolt wordt, krijg je een te dichte vervilte vacht, met soms oververhitting (in de zomer) en huidproblemen tot gevolg.
Honden die ontwolt moeten worden zijn bijvoorbeeld de Alaskan Malamute, de Schotse Collie Langhaar en de Berner Sennenhond.
Deze honden moeten gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar naar de trimsalon.
 
 
Opfrisbeurt
Heeft u een hond die stinkt en/of verhaart en u kunt hem thuis niet in uw badkamer wassen,
of moeten alleen de nagels van uw hond geknipt worden, dan kunt u ook daarvoor bij mij terecht.